Mai jos veți găsi un Guest Post scris de Georgiana de la Borntotravel.ro pe care vă invit să o descoperiți atât pe pagina ei de Instagram, cât și pe pagina de Facebook. Pe blogul ei veți găsi cele mai bune tips and trick-uri pentru vacanțe, dar și locuri pe care nu trebuie să le ratați în călătoriile voastre. Eu o citesc cu mare drag pe Georgiana și călătoresc virtual prin intermediul ei. Postările ei mă fac să îmi doresc să visez cât mai mult și să sper că voi ajunge și eu să descopăr măcar jumătate din locurile văzute de ea. Vă invit să visați și să călătoriți și voi alături de ea…deocamdată doar virtual…
Astăzi am acceptat provocarea Alexandrei de a scrie despre acele destinații pe care le putem vizita cu un buget relativ micuț. Dintre cele 90 de orașe europene vizitate până acum, am ales cinci destinații pe care eu le consider perfecte pentru un city break și care m-au surprins atât prin ceea ce au de oferit, cât și prin costurile reduse pentru cazare, mâncare și atracții turistice. În acest articol, am încercat să cuprind destinații cât mai diferite, astfel încât să se muleze pe dorințele sau preferințele fiecărui călător. Astfel, avem un loc pentru iubitorii de soare și mare, o destinație perfectă pentru familii și pentru iubitorii de natură și munte, una pentru cei care preferă orașele medievale desprinse din povești, o capitală multiculturală și o altă ce are în spate o istorie tumultuoasă.
Așadar, hai să vedem care sunt cele cinci destinații europene pe care le putem vizita cu un buget redus:
Varșovia
Situată pe malul Vistulei, Varșovia este un oraș al contrastelor unde clădirile mai vechi sau blocurile comuniste stau în umbra zgârie-norilor de sticlă și unde căsuțele colorate din centrul vechi parcă sunt desprinse din basme. Capitala Polonei este și orașul care a renăscut din propriile ruine după ce armata nazistă a distrus orașul în proporție de 85 %, majoritatea clădirilor din zona istorică fiind reconstruite pe baza vechilor planuri sau picturi. Deși nu poate fi comparată cu Londra sau Paris, Varșovia are un farmec aparte și cred cu tarie că merită să se numere printre cele mai frumoase capitale europene.


Un city break în Varșovia trebuie să cuprindă o plimbare prin centrul istoric, un selfie cu sirena – considerată protectoarea orașului, o vizită la Palatul Regal, un prânz la Zapiecek Pierogi House, un moment de relaxare în parcul Lazienki – cel mai mare parc al Varșoviei întins pe o suprafață de 74 hectare, o vizită Palatul Culturii – cadoul oferit de Stalin din partea URSS-ului, și nu în ultimul rând, o călătorie în timp la Uprising Museum (Muzeum Powstania Warszawskiego) pentru a înțelege mai bine ce a însemnat cel de-al Doilea Război Mondial.


Varșovia este un oraș accesibil din punct de vedere financiar, prețurile fiind asemănătoare cu cele din România. Câteva costuri estimative:
- Cazarea pentru o noapte/2 persoane pornește de la 15 euro în hosteluri și de la 40/50 de euro într-un hotel ***
- O porție de pierogi (9 bucăți) în unul dintre cele mai celebre restaurante cu specific polonez (Zapiecek Pierogi House) din Varșovia costă în jur de 25 de zloți.
- Un suc în supermarket costă în jur de 2-3 zloți
- Tariful pentru taxi variază între 1 și 2,40 zloți/km, iar pornirea costă 8 zloți
- Intrarea la Muzeul Insurecției și la Palatul Culturii costă 35 zloți
- Un abonament de o zi pentru toate mijloacele de transport în comun din Varșovia costă 15 zloți

*1zlot=1leu
Praga

Praga e despre arhitectură, străduțe pietonale, poduri, castele și biserici. E orașul perfect de luat la pas într-un weekend de toamnă. Praga e orașul perfect de vizitat în lunile de toamnă (sfârșit de septembrie – octombrie), pentru că mi se pare că orașul are o atmosferă magică în această perioadă, atunci când copacii sunt colorați, iar ceața se lasă peste oraș. Pe străzile din centrul orașului vei vedea o grămadă de tarabe cu Tredlnik (colac secuiesc așa cum este cunoscut în Transilvania.), cu șuncă și cârnați, castane sau migdale prăjite. O minunăție!

Un city break în Praga trebuie să cuprindă plimbări lungi prin centrul orașului, pe lângă ceasul astronomic și prin Old Town Square, o vizită la castel, o plimbare pe Charles Bridge și o panoramă asupra orașului din Turnul Orașului Vechi.

Dacă ajungi în Praga, încearcă pe cât posibil să găsești restaurante cu specific ceh, care să îți ofere o experiență culinară inedită. Dacă îți place berea, Praga este locul perfect, întrucât circulă vorba că e mai ieftin să cumperi o halbă cu bere decât o sticlă de apă.

În privința costurilor, un city break în Praga va fi atât de scump pe cât vei vrea tu să fie. Există și posibilitatea să plătești sume modice pe cazare și mâncare, dar există și șansa de a ajunge într-o capcană turistică. Iată o listă de prețuri estimative, ca să îți faci o idee despre cât de ieftină/scumpă este această destinație:
- cazare de la 20 euro/camera dubla/noapte
- Un bilet valabil 30 de minute costă 24 czk (metrou, tramvai, autobuz, transfer aeroport, etc.)
- un colac secuiesc simplu sau tredlnik, așa cum îl numesc cehii costă 60 czk. Mai există și varianta cu fructe, ciocolată, înghețată sau frișcă, dar pentru care va trebui să scoți din buzunar în jur de 150 czk.
- Un tur ce cuprinde St. Vitus Cathedral, Old Royal Palace, St. George’s Basilica, Golden Lane with Daliborka Tower costă 250 czk.
Intrarea la Old Town Bridge Tower costă 100 zkc
Museum of Senses Prague: 290 ckz (Noi am fost la cel din București și pot spune că a fost o experiență interesantă și amuzantă) - un meniu (supă, fel principal și suc) la Cezka Kuyhna costă 150 czk
- o porție de mâncare la Hard Rock Caffe costă cca. 400 czk
*10 czk = 1,8 lei
La Valleta (Malta)
Malta e despre soare, mare și palmieri, plaje cu nisip sau stâncoase, istorie, orașe cu străduțe înguste, numai bune să te rătăcești un pic, uși și ferestre colorate și mâncare bună. Acolo parcă ești rupt de lume și nu doar geografic, parcă singura grijă a oamenilor e să stea la soare și să se bucure de tot ceea ce au în jurul lor.

Un city break in Malta trebuie să cuprindă o plimbare prin cea mai mică capitală din Europa, La Valleta, una prin satul pescăresc, Marsaxlokk, și una prin vechea capitală, Mdina. Mai mult decât atât, îți recomand să vizitezi și surorile mai mici ale Maltei, Gozo și Comino, aceasta din urmă fiind și locul în care se află laguna albastră.

În Malta te poți bucura de croaziere în jurul insulei, de plaja, de orașe pline de istorie și de mâncare bună. Din punct de vedere gastronomic, poți încerca carnea de iepure marinată în vin, pastizzi cu brânză și mazăre sau brânzeturi din Gozo.

În ciuda faptului că această insulă este o destinație turistică, prețurile pentru cazare, mâncare, atracții turistice și transport sunt destul de mici. Câteva costuri estimative pentru Malta:
- o apă 0,5 =între 0,60 și 1 euro
- un suc 0,5 în jur de 1,2-1,5 euro (atât în magazine, cât și în restaurante)
- o supă de pește în Marsaxlokk=5 euro
- o porție de iepure cu cartofi și salată=13 euro
- o porție uriașă de salată cu pui/brânză de Gozo/ton/grecească=de la 7 euro
- un mic dejun englezesc plus o cană de ceai/cafea=5 euro
- o porție de clătite americane cu sirop de afine=4 euro
- o cafea/cappuccino/latte macchiatto =1,5 euro
- pastizzi=0,30 euro bucata
- o înghețată de la Amorino=5 euro
- Prețul pentru o noapte la un hotel de 3 *** pornește de la 30 de euro/cameră dublă. (prețuri valabile în afara sezonului)
- Un bilet de autobus costă în jur de 1,5-2 euro și este valabil două ore.
- Călătoria cu ferry din Malta în Gozo, și înapoi, costă 4 euro.

Ljubljana
Ljubljana are un centru vechi ce abundă în clădiri interesante și pline de istorie, străduțe pietonale, magazine și restaurante, are un râu, numit Ljubljanica, traversat de numeroase poduri care mai de care mai interesante (Podul Dragonilor, Podul Măcelarilor, Podul Triplu,etc), are un castel ce este deschis publicului și multe spații verzi. Acesta din urmă, pe lângă curățenia din oraș, a fost și motivul pentru care Ljubjana a primit titulatura de European Green Capital 2016.

Ljubjana, dar și Slovenia în general, este destinația perfectă pentru familii, deoarece orașul este foarte linistit, iar oamenii foarte prietenoși. Mai mult decât atât, un city break în Ljubljana trebuie să cuprindă și o excursie de o zi în Bled, un lac situat la 50 km de capitală. Atracția principală a lacului este insula din mijlocul acestuia unde se află și o bisericuță veche de aproximativ 600 de ani. Există si o legendă ce spune că, mirele trebuie să își poarte mireasa în brațe până la biserică, urcând astfel câteva zeci de trepte, cu scopul de a alunga orice ghinion.

În materie de costuri, Slovenia este mult mai accesibilă decât vecinele ei, Italia și Austria. Iată și câteva costuri estimative:
- cazarea pornește de la 20 de euro în hosteluri pentru o noapte/2 persoane și de la 60 de euro la un hotel *** (la fel ca peste tot, prețul depinde de perioada în care mergi)
- Pentru o porție de gulaș în Bled am plătit 5 euro…pfff, și încă ce gulaș!
- O cafea costă în jur de 1-1,50 euro
- Pentru o prăjitură tradițional slovenă am plătit 5 euro
- Intrarea la castel costă 10 euro
Berlin
Berlin este o adevarată capitală europeană și o destinație turistică de top la nivel european. E un oraș încărcat de istorie, plin de muzee care mai decare mai interesante și are o atmosferă atât de vibrantă și captivantă, încât îți vei dori să îl mai vizitezi la un moment dat.

Câteva atracții de neratat în Berlin: Brandenburger Tor, Reichstag, zidul Berlniului, Potsdamer Platz, Memorialul Holocaustului, Muzeul Spionajului, Trabi Museum, DDR Museum, Checkpoint Charlie, Berliner Dom, Insula muzeelor, etc.

În privința costurilor, Berlin este cel mai ieftin oraș din Germania. Iată și câteva costuri estimative:
- 3 nopți de cazare ne-au costat 130 de euro (exisă și variante mai ieftine-hostel sau airbnb)
- 1 card de metro valabil 24 de ore costă 7 euro
- un currywurst: 2 euro
- un suc la 0,5: 1,5-2 euro
- o gogoașă berlineză: 1 euro
- o shaorma: 5 euro
- o porție de Thai food: 6 7 euro. (Noi am cheltuit în jur de 15-20 de euro pe două porții de mâncare și două sucuri).

Alte destinații: Bulgaria (Veliko Târnovo, Ruse, Balcik, Sofia), Polonia (Cracovia, Gdansk), Slovacia (Bratislava), Lituania (Vilnius), România.
Acestea au fost propunerile mele. Sper că acest articol să te inspire să călătorești mai mult și să descoperi lumea aceasta frumoasă în care trăim.
Wow, your photos look amazing, I wish I was able to read in your language
Asa este, Praga poate fi foarte accesibil! Chiar si de sarbatori cand preturile devin piperate peste tot.
O “cunosc” pe Georgina și îmi place fiecare cârn orue sau propunere pe care ne-o prezintă.
Multe dintre destinații mi le-am pua pe lista deprioritati, în unele am fost, iar unele SC unt deja pe lista.
Mulțumim!
La Praga imi doresc tare mult să ajung si sincer, am rămas surprinsă sa aflu ca nu e un oraș scump. Mereu am trăit cu impresia că las o avere acolo dacă merg :))
Foarte frumos acest articol si explicit. M-am oprit la Praga si Berlin 😀
In afara de Slovenia pe celelalte le-am bifat deja si pot sa adaug ca sunt extraordinar de frumoase. Au un aer boem care te imbie sa te “ratacesti” pe strazile lor timp de ore in sir
Aveam nevoie cu adevarat de un asemenea articol!
Din cele 5, am fost doar în Varșovia. Mi-a plăcut foarte mult. 😍 Pe lista mea următorul oraș este Praga.
Prada și Berlin? N as fi crezut. Wow, mi am lărgit puțin aria pt vacante super de acum.
In Praga, vrem si noi sa ajungem anul acesta, Malta stiu ca e frumoasa si trebuie bifata, recomand si Viena, cu mult drag.
De ceva timp, imi doresc sa ajung in Praga, mi se pare un oras romantic. Desi in toate destinatiile propuse de tine as vrea sa ajung.
In Malta trebuie sa ajungem neaparat. Praga nu mi s-a parut atat de ieftina, iar transporttul pana acolo costa ceva. Pentru city-break cu avionul as zice Bruxelles (se pot gasi oferte foarte bune la cazare), Bari si Bologna.
Iubesc genul asta de articole. Imi doresc si eu sa ajung in Praga si stiu ca preturile sunt mici. Am zis sa mai creasa cea mica sa mergem impreuna cu ea
O citesc cu drag pe Georgiana si imi plac ponturile ei. La Berlin si Praga chiar mi-as dori sa ajung.
Îi urmăresc și eu blogul Georgianei, îmi place că găsesc informații despre cazări bune si la prețuri accesibile 🙂